cosmetice

Cum imi curat tenul gras? dar tenul uscat?

O regula de baza pe care trebuie s-o respectam cu strictete este curatirea obrazului. Indiferent de ora la care ne culcam seara sau de oboseala pe care o resimtim este necesar sa inlaturam de pe obraz fardul, impuritatile depuse in cursul zilei si produsele de secretie, care raminind pe piele se descompun.

Pielea perfect curatata poate sa respire in voie, conditie indispensabila pentru vitalitatea, prospetimea si supletea ei.

Multe persoane nu respecta aceasta regula, sub pretextul ca n-ar avea timp, scuza neintemeiata, deoarece pentru curatirea obrazului sint suficiente citeva minute daca pe masuta noastra de toaleta este pregatit din timp demachiantul care poate fi o emulsie sau o crema de curatat.

Curatirea prealabila a tenului este o conditie esentiala si pentru reusita diverselor tratamente aplicate obrazului, ca : masti cosmetice, masaje, bai de abur, creme etc. Demachiantul pe care il vom utiliza pentru curatire, ca si in cazul cremelor, trebuie stabilit in functie de natura tenului.Aceste preparate nu trebuie sa patrunda in piele, ei numai sa dizolve si sa antreneze resturile de fard, secretiile pielii, praful, fumul etc.Demachiantul va fi indepartat cu un tampon de vata, cu ajutorul unui servetel de hirtie sau cu o bucata de pinza de marimea unei batiste. Acestea din urma le vom pastra intr-un saculet de nailon, dupa 2—3 intrebuintari le fierbem si apoi le putem reutiliza.

METODE DE CURĂTIRE A TENULUI GRAS

 • Cea mai obisnuita metoda consta in folosirea apei si a sapunului, cu ajutorul carora se obtine o curatire perfecta a tenului. Pentru indepartarea urmelor de sapun se recomanda ca dupa fiecare spalat sa lotionam obrazul cu o solutie acida.
 • Abuzul de sapun este contraindicat, deoarece degre- seaza prea drastic pielea. De asemenea trebuie evitata folosirea cremelor de curatat, care accentueaza gradul de grasime a pielii si provoaca unele neajunsuri, ca aparitia punctelor negre, a cosurilor etc.
 • In anumite cazuri (fard in exces), tenul gras poate fi demachiat chiar cu o crema grasa, cu conditia ca dupa indepartarea cremei, obrazul sa fie sters cu o lotiune alcoolica.
 • Tenurile grase pot fi demachiate si cu o solutie de albus de ou amestecat cu zeama de lamiie (jumatate de lamiie) si 15 g alcool, adaugat picatura cu picatura, sau cu tarite de griu sau faina de malai inmuiate in lapte.
 • Tenul gras cu puncte negre poate fi spalat cu o periuta cu par moale, destinata numai acestui scop, umezita cu sapun sau cu o faina cosmetica (10 g faina de migdale, 10 g tarite de griu, 5 g malai, 2,5 g borax).
 • Spalatul cu periuta poale fi practicat si in cazul tenurilor normale si uscate, insa cel mult o data pe sap- tamina.
 • Folosirea solutiilor de glicerina nu este recomandata pentru curatirea tenului, datorita actiunii deshidratante a acestei substante.
 • Curatirea obrazului se poate realiza de asemenea folosind o emulsie preparata dintr-un galbenus de ou amestecat cu o lingurita de untdelemn. Aceasta emulsie care convine tuturor tipurilor de piele poate fi folosita timp de cileva zile la rind, daca este pastrata la rece.

METODE DE CURĂTIRE A TENULUI USCAT

 • Daca tenul este normal sau uscat, sapunul va fi inlocuit cu o crema sau emulsie de curatat.
 • O curatire buna poate fi obtinuta si cu ajutorul unor bucati de unt de cacao pe care le trecem peste fata. Topindu-se la temperatura pielii, untul de cacao inglobeaza cu usurinta impuritatile si fardul. Prin indepartarea lui, fata ramine curata, supla si moale.
 • Tot in acelasi scop pot fi folosite vaselina simpla sau uleiul de parafina uz intern. Aceste substante vor fi utilizate insa numai in cazul in care nu avem la inde- mina alte preparate. Mai putem folosi uleiul de migdale, cele mai indicate ramin insa cremele si emulsiile de curatat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *