SUNT INVITATĂ, CUM SĂ MĂ PREGĂTESC?
Daca dispunem de cateva zile, ne putem pregati din timp luind urmatoarele masuri:
- Curatirea in profunzime a tenului printr-o demachiere atenta si o baie de aburi. Daca este cazul se vor stoarce punctele negre si se va aplica o masca adecvata. De preferat ca aceasta operatiune sa fie facuta la cosmeti- ciana.
- Daca pielea este aspra, deshidratata, se vor aplica masti corespunzatoare tenului, timp de citeva zile;
- Ochilor obositi, rosii, cu cearcane si pungi, li se vor aplica zilnic tampoane de vata imbibate cu infuzie de musetel sau de acid boric.
- Parul va fi pregatit pentru ondulatii, daca este uscat si friabil se vor face 1—2 bai de ulei, inainte de a-1 spala.
- Mainile vor fi unse dupa fiecare spalare cu un amestec de glicerina 2, o lingurita zeama de lamaie sau cu crema speciala pentru maini.
- Daca pielea coatelor este aspra si ingrosata, se vor introduce coatele in doua castronase cu ulei caldut, apoi vor fi frecate cu piatra ponce si unse cu o crema de zi.
- Parul de pe picioare va fi depilat.
Daca este cazul sa mai slabim putin, ne vom alimenta mai usor, renuntand in acest timp la grasimi, fainoase, dulciuri, preferind legumele, carnea fiarta sau fripta. Odihnei i se va acorda un timp mai indelungat, cel putin 8 ore pe noapte fiind necesare.
O piele imbatrinita, ridata, patata, care nu poate fi ameliorata prin metodele obisnuite poate beneficia de „peeling , tehnica cosmetica care poate reda tenului stralucirea si aspectul tineresc. Prin aceasta metoda se obtine o stimulare la nivelul epidermei, dar care actioneaza si in profunzime, determinind evacuarea toxinelor care sufoca tesuturile subcutanate.
Pentru obtinerea unui efect imediat, conditia esentiala este ca ingrijirile respective sa fie facute in stare de relaxare.in functie de tipul de piele, indicam citeva metode:
- Avind tenul gras, se va curata obrazul cu apa si sapun sau cu un lapte demachiant;
- Se va lotiona pielea cu o solutie acida, usor astringcnta sau cu un lapte de castraveti;
- Timp de 2 minute se expune obrazul deasupra unui vas cu lapte fierbinte sau la aburul unei infuzii de plante; baia de abur va fi efectuata m cazul in care ochii nu se irita de obicei la abur.
- Se clateste obrazul cu apa, apoi se aplica o crema de zi pe baza de stearat. Stratul de crema va fi foarte subtire si se va masa obrazul timp de citeva minute.
Pentru 15—20 minute se va aplica o masca emolienta, dupa caz, daca tenul are porii dilatati, masca de albus de ou amestecat cu suc de lamiie.
in jurul ochilor se va aplica o crema grasa. Pe perioada cit raminem cu masca, pe ochi se vor aplica tampoane de vata inmuiate in infuzia de plante si tot in acest timp vom sta culcate, in repaus complet, de preferat intr-o camera semiobscura. Picioarele vor fi tinute ridicate pe o perna pentru a le odihni. - Se scoate masca cu apa calda si se aplica o compresa rece sau se trece pe obraz o bucata de gheata invelita intr-un tifon pe care l-am muiat in suc de lamiie.
- Se usuca fata cu servetele de hirtie, se unge din nou cu putina crema, apoi se trece la machiaj.
Daca tenul este uscat se va proceda astfel: - Curatirea tenului cu o crema sau o emulsie de demachiat, apoi se sterge pielea cu o lotiune tonica de plante.
- Se spala obrazul alternativ cu apa calda-rece sau se face o pulverizare cu apa florala sau o lotiune decongestionanta.
Timp de 10 minute se aplica pe fata o crema hranitoare si se maseaza. Nu se vor omite gilul si decolteul. - Pentru 15—20 minute se aplica o masca de galbenus de ou, in care am adaugat 1/2 flacon vitamina A sau o lingurita de ulei vegetal. Pe timpul cit raminem cu masca vom lua aceleasi masuri de relaxare ca in cazul tenului gras.
Se indeparteaza masca cu apa calduta, se aplica o compresa cu apa rece, se unge fata cu coldcrema, crema semigrasa sau grasa in strat foarte subtire, dupa care se procedeaza la machiaj.
Pentru ambele tipuri de piele, unele recomandari privind machiajul si modul de a ne prezenta in societate.Principiul de baza de care trebuie sa tinem seama este cel de a ne prezenta cit mai bine, dar fara excentricitati. intre machiaj, coafura si imbracaminte, trebuie realizata o deplina armonie.Machiajul trebuie sa fie perfect, in functie de culoarea tenului.
De orice natura ar fi tenul, un ruj de buze viu colorat va scoate mai bine in evidenta fata. Rujul de buze trebuie sa fie in concordanta cu rujul de obraz si cu lacul de pe unghii. In cazul cind incaltamintea este usoara, deschisa sau ciorapii sint stravezii, vom avea grija ca lacul unghiilor de la degetele picioarelor sa fie la fel cu cel al unghiilor de la miini.Fondul de ten va fi, pe cit posibil, mai apropiat de culoarea pielii.
O persoana bruneta, va folosi un fond de ten de o nuanta mai inchisa, dar mai calda, de preferat spre roz.
Prin machiaj putem retusa unele defecte, de exemplu: linia maxilarelor mai puternica o putem diminua, de asemenea pometii prea proeminenti sau un nas prea mare etc. folosind doua nuante de fond de ten:
- fardul pentru pleoape, il vom aplica estompat pe toata suprafata arcadei sprincenelor. Persoanelor cu tenul mai deschis le convin mai bine culorile pastel; persoanele cu parul inchis la culoare, cu ochii de un albastru deschis, cu tenul de asemenea deschis vor prefera un fard pentru pleoape de culoare albastra.
Persoanelor satene, cu ochii castanii, le corespunde cel mai bine un fard de pleoape de nuanta verzuie.
Persoanele roscate cu parul acaju, cu ochii castanii, vor prefera un fard de pleoape ocru, iar cele cu ochii verzi un fard al pleoapelor de nuanta verde. - Machiajul va trebui sa fie in concordanta cu culoarea rochiei, pentru a nu crea contraste izbitoare.
Revenite obosite de la o festivitate, vom reda tenului aspectul odihnit si proaspat, curatindu-l si hranindu-lcu produsele adecvate.