cosmetice

Despre cremele demachiante

CREMELE DE CURATAT

Cremele de curatat sunt amestecuri de grasimi care se lichefiaza la temperatura corpului, inglobind in ele fardul si impuritatile depuse pe fata in timpul zdei. Dupa indepartarea tor, pielea ramine uscata, supla si luminoasa, fara a fi grasa.

Ne putem prepara singure o crema de demachiat din

  • 15 g vaselina,
  • 30 g ulei de parafina uz. intern,
  • 10 g ceara alba,
  • 1 g borax.

Se prepara topind mai iutii grasimile pe baia de apa. Dupa topirea acestora turnam in amestec, in portiuni mici, boraxul dizolvat in prealabil in putina apa fierbinte. Se amesteca pina la racire.In comert se gasesc creme demachiante, care contin in afara de substante grase si vitamina F.

EMULSIILE

Datorita actiunii lor emoliente, emulsiile sint foarte indicate pentru ingrijirea tenurilor uscate si normale.Acestea sint preparate lichide cu aspect laptos, in care substantele grase sint mentinute in suspensie, fiind dispersate in picaturi foarte mici.Pentru a obtine o emulsie stabila este necesara adaugarea unui emulgator care imbraca globulele corpului dispersat intr-o pelicula. Stabilitatea emulsiei este rezultatul reducerii tensiunii superficiale a produsului.

Cosmetica moderna foloseste ca emulgatori :trieta- nolamina, tweenurile (monopalmitat sau monostearat de polioxietilen-sorbitan) sau spanurile.

In cele ce urmeaza vom indica citeva formule de emulsii, care se pot prepara cu usurinta:

  • Emulsia pe baza de lanolina. Se topesc pe baia de apa 20 g lanolina, 5 g sapun de ras (taiat in bucatele mici) sau sapun praf si 10 g unt de cacao. Se dizolva 1 g borax in 260 ml apa si se incorporeaza in primul amestec. Datorita calitatilor sale emoliente, aceasta emulsie se recomanda in cazul tenurilor uscate, aspre, care se descuameaza.
  • Laptele de migdale se prepara folosind 35 g migdale dulci, pe care le introducem in apa clocotita, le decojim, le spalam cu apa rece, apoi le pisam intr-un mojar sau intr-un vas de ceramica. Peste aceasta masa turnam in portiuni mici 100 ml apa, in care am adaugat 0,10 g acid salicilic si 6 ml alcool. Dupa obtinerea lichidului laptos il «trecuram printr-un tifon si-l introducem intr-o sticla.
  • Emulsia de castraveti indicata in cazul tenurilor neutre si grase, o putem prepara din 1/2 litru zeama de castraveti. 100 g ulei de parafina uz intern, 50 ml apa distilata, I g borax, 20 ml tinctura benzoe si 1 albus de ou. Se bate albusul spuma, se adauga in picaturi uleiul, apa in care am dizolvat boraxul, tinclura benzoe si, la sfirsit, zeama de castraveti. Se pastreaza in sticle bine inchise, la loc racoros.

In comert exista o gama variata de emulsii indicate pentru toate tipurile de piele. Astfel, unele au o putere _ mare de curatire, sint emolienle si prezinta avantajul de a fi in acelasi timp si hranitoare, datorita continutului lor bogat in vitaminele F, A si D2 F Sint indicate in cazul tenurilor uscate si normale. Altele contin suc de castraveti si se recomanda in special in cazul tenurilor grase.

APA PENTRU SPĂLAT

Indiferent de creme, lotiunea sau laptele pe care l-am folosit la demachiere, obrazul trebuie spalat cu apa.

Persoanele eu tenul gras vor adauga in apa de spalat o lingurita de amoniac lichid.Deseori, apa este dura, inaspreste si usuca pielea, pro- ducind uneori chiar inflamatii. impreuna cu sapunul formeaza produsi insolubili in apa, sapunirea facindu-se greu. O putem inmuia prin fierbere indelungata, adaugind la 1 litru apa o jumatate de lingurita borax sau 1 lingurita glicerina sau bicarbonat de sodiu.

Mai bine este sa folosim apa de ploaie, fiind lipsita de saruri de calciu, magneziu si fier.De cite ori avem ocazie vom stringe apa de ploaie intr-un vas curat, acoperit, cu caret ne vom spala fata si gitul.In anumite cazuri putem folosi apa de ploaie in combinatie cu alte substante, de exemplu cu lapte in cazul unei epiderme uscate sau cu zeama de lamiie in cazul unui ten gras.

Daca tenul este foarte sensibil vom fierbe intr-un litru de apa de ploaie 150 g radacina de nalba, iar cu solutia respectiva racita ne vom spala sau vom aplica comprese.Pielea cu porii dilatati va fi spalata cu apa de ploaie, in care am fiert tarite de griu si dupa filtrare i-am adaugat zeama unei lamii si 20 g miere de albine Ia 1 litru apa.Apa de ploaie constituie un mijloc pretios pentru pastrarea unui ten fraged si catifelat, de aceea nu trebuie sa ne ferim sa umblam prin ploaie, ori de cite ori avem ocazie. Picaturile ei sint binefacatoare, masind obrazul asemenea unui dus fin si activind circulatia singclui.

Temperatura apei pe care o folosim la spalat joaca un rol foarte important, deoarece abuzurile de apa fierbinte sau apa rece sint daunatoare. Cea mai indicata este apa la temperatura camerei.Apa fierbinte degreseaza pielea, dar intrebuintata in toaleta zilnica moleseste tesuturile, dilata porii si pielea devine flasca. De asemenea provoaca vasodilatatie, slabind peretii vasculari, obrazul si nasul capatind o roseata specifica.Uneori se recomanda compresele cu apa fierbinte care trebuie insa, in mod obligatoriu, sa fie urmate do comprese reci. Operatia se repeta de mai multe ori. Prin acest procedeu se realizeaza o hranire mai buna a pielii, datorita vasodilatatiei vaselor urmata de vasocon- strictie. Schimbarile bruste de temperatura activeaza circulatia singelui, actioneaza asupra terminatiilor nervoase.Apa rece tonifica pielea, insa abuzul de apa rece provoaca o vasoconstrictie trecatoare, care micsoreaza posibilitatile de hranire a pielii, ceea ce duce de asemenea cu timpul la ofilirea ei. Se va evita spalarea tenurilor uscate cu apa rece, deoarece aceasta stringe pielea si-i accentueaza gradul de uscaciune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *