cosmetice

Prepara o crema la tine acasa!

 

Cremele uscate

Ca si in cazul altor creme, ele vor fi aplicate pe un obraz curatat in prealabil si sterse dupa citeva ore. Pentru a usura patrunderea lor in piele se va efectua un masaj usor.

Cremele uscate sint denumite si creme evanescente, deoarece, aplicate pe piele, dispar imediat. Aceasta proprietate se datoreste continutului lor mare de apa. Sint indicate pentru ingrijirea tenurilor grase si contraindicate in cazul tenurilor uscate, deoarece pot provoca neplaceri, cum sint cojirea, uscarea si inrosirea pielii.Se prepara prin saponificarea stearinei cu ajutorul amoniacului sau al hidroxidului de sodiu, formindu-se stearatul respectiv, care reprezinta crema de stearat sau crema de zi.Cind saponificarea stearinei este totala obtinem cremele uscate, cind este partiala obtinem cremele sidefate.Aceste creme pot sta si la baza prepararii fondului de ten.Cea mai simpla crema obtinuta prin saponificare este cea care foloseste solutia de amoniac, metoda de preparare fiind foarte simpla. Pentru reusita este insa necesar sa utilizam substanta de buna calitate si un vas smaltuit, fara crapaturi, fiind interzisa folosirea vaselor de aluminiu sau tabla. La amestecare se vor folosi linguri de lemn sau de plexiglas, si in nici un caz de metal, deoarece pot influenta compozitia cremelor. Substantele grase se vor topi pe baia de apa, iar dupa introducerea apei se mai mentin pe foc citeva minute, apoi se amesteca pina la racire. Pentru evitarea muce- gairii se va adauga borax.Ele se pastreaza in borcane inchise, la loc uscat si racoros, pentru a nu pierde apa pe care o contin.

Prepararea cremelor

Cremele uscate se pot prepara si prin saponificare cu alcalii si contin in acest caz stearina, glicerina, carbonat de potasiu si apa. Cremele uscate se folosesc cu succes pentru ingrijirea tenurilor grase alit in cursul zilei, cit si seara inainte de culcare. in ultimul caz, crema trebuie indepartata dupa circa jumatate de ora. in felul acesta, asprirea caracteristica unui ten gras dispare, lasind o fata mata si supla. Aceste creme se mai pot folosi la masajul tenului gras si pentru ingrijirea miinilor.

Se va evita folosirea lor in toaleta unui ten uscat, deoarece poate provoca cojirea si inrosirea pielii.
in formulele de creme uscate se pot adauga substante emoliente.

Daca la aceste creme adaugam substante grase ca lanolina, ceara alba, unt de cacao etc. putem obtine creme indicate pentru o gama variata de tenuri, ince- pind cu tenul excesiv de gras si pina la tenul uscat.Aceste creme constituie si o excelenta baza pe care se poate aplica pudra.

Din comert ne putem procura creme uscate — asa- numitele creme de zi — a caror compozitie variaza de la uscat la semigras .Pentru tenurile uscate si normale fie pentru demachierea lor, fie chiar pentru ingrijirea zilnica ne putem prepara creme pe baza de untura de porc.Pentru a obtine rezultatele dorite este neaparat necesar ca untura sa fie proaspata. in caz contrar, consecintele sint foarte neplacute : pielea se irita, apar cosuri, eczeme etc.

Crema cu untura

Crema cu untura poate fi preparata in felul urmator :

  • 100 g osinza,
  • 25 g ceara de albine,
  • 10 g tinctura benzoe (sau 1 g acid benzoic),
  • 100 g vin alb si 1 pahar de tarite de griu.
  • Se taie osinza bucatele, se pune la topit intr-un vas smaltuit si bine sters. Cind este aproape topita se adauga citeva linguri de lapte proaspat, se Iasa sa clocoteasca de citeva ori apoi se ia de pe foc si se strecoara prin tifon. Separat fierbem vinul cu tarita pina scade la jumatate, se strecoara de asemenea prin tifon. Se pune la topit pe baia de apa osinza preparata cu vinul si ceara, se ia vasul de pe baia de apa si se amesteca pina la racire, cind se picura tinctura de benzoe. Daca pentru conservarea cremei folosim acidul benzoic, il vom adauga la masa topita.

Cremele pe baza de untura de porc nu se vor aplica pe tenurile grase, deoarece pot provoca formarea punctelor negre, cosurilor si a diverselor iritatii.Pentru a obtine o crema pe baza de untura, mai emolienla si care se absoarbe mai usor, este indicat sa adaugam si lanolina.Preparata in felul acesta, crema este indicata pentru ingrijirea tenurilor excesiv de uscate.
Cremele cu vaselina se pot folosi pentru demachierea obrazului si impreuna cu alte substante in diverse cazuri speciale, ca: mincarimi, ale pielii etc.Vaselina singura, neameslecata cu alte ingrediente, nu este folosita decit pentru demachiere, pentru ca prezinta inconvenientul de a nu fi absorbita de piele. Pentru creme se recomanda sa fie amestecata cu lanolina, cetaceu, unt de cacao sau alte substante care inlatura acest neajuns.

Pentru ingrijirea tenurilor uscate si neutre se recomanda vaselina colesterinata.
Persoanele cu tenul gras nu suporta aceste creme, deoarece ele ingrasa si mai mult tenul. in unele cazuri si persoanele cu tenul uscat prezinta o sensibilitate speciala la asemenea creme.
Datorita faptului ca dintre substantele grase, lano- lina este cea mai strins inrudita cu grasimea naturala a pielii, ca constituie ingredientul cel mai folosit la prepararea cremelor destinate ingrijirii tenurilor uscate si normale.

Cremele simple cu lanolina

 

  • Cremele simple cu lanolina sint indicate si pentru ingrijirea pielii tinere, ca preventiv impotriva formarii timpurii a ridurilor. De asemenea pot fi folosite ca strat protector impotriva intemperiilor si ca baza sub pudra. Pentru a obtine intr-adevar inmuierea pielii si catifela- rea ei se recomanda ca aplicarea cremei sa fie facuta pe un obraz curatat bine in prealabil. Pentru a obtine absorbtia cremei de catre piele vom masa usor obrazul cu ajutorul degetelor, pina ce aceasta patrunde in intregime.
  • Dupa o anumila varsta pielea Isi pierde din elasticitate si incepe sa se Infi/deze, prezentinii fenomene de atrofiere a tesutului subcutanat si do degenerare.
    Pentru preinlimpinarca ace.lor neajunsuri se recomanda folosirea de creme hranitoare, care influenteaza functiile pielii, slimulindu-le.
    O crema hranitoare se poate prepara folosind ca baza una dintre cremele cu lanolina descrise mai sus sau o coldcrcma, la care adaugam asa-nuinitele substante biologic active, ca : vitamine, lecitina, colesterol, hormoni etc.
  • Pentru ca o crema nutritiva sa-si atinga scopul este necesar ca substantele active sa fie pure, sa-si pastreze in timp activitatea si sa fie absorbite de piele, caci numai in felul acesta pot avea efect regenerator si nutritiv asupra proceselor vitale ale pielii.
    Dintre substantele cele mai des folosite la prepararea unor asemenea creme mentionam vitaminele, necesare in general pentru desfasurarea proceselor vitale ale organismului. Ele nu intra efectiv in alcatuirea tesuturilor, ci au numai o influenta asupra schimburilor din organism (asupra metabolismului).

Cremele cu vitamine

Pentru tratamentele locale nu se folosesc decit anumite vitamine, care sint active pe aceasta cale, stiut fiind ca unele dintre ele nu au eficacitate decit daca sint ingerate pe cale bucala.
De aceea, obiceiul unor persoane de a incorpora in creme tot felul de vitamine fara disaernamint si fara a cunoaste actiunea lor este complet gresit, constituind in orice caz o risipa inutila.
Dintre vitamine, cele mai folosite sint :

  • Vitamina A, a carei lipsa din organism duce si la uscarea pielii, la astuparea glandelor sebacee si in general la aparitia unor tulburari in buna functionare a glandelor pielii.
    Cremele hranitoare continind vitamina A dau rezultate excelente, pielea mentinindu-se neteda, supla si catifelata. De asemenea da rezultate in cazuri de acnee vulgara.
  • Vitamina D2 este folosita in special in dermatologie, in tratamentul anumitor eczeme, alergii acnee. Isi gaseste aplicatii si in cosmetica.
  • Vitamina F este un amestec de acizi grasi nesaturati (acidul linolic, acidul linolenic si acidul arahido- nic), care se gasesc in special in uleiuri vegetale, ca : uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, de arahide ele. Lipsa de vitamina F din organism duce si la uscarea pielii, la formarea eczemelor etc.
  • Vitamina E se prescrie in proportii de 1 g la . 100 g crema. Ea se gaseste in germenii de cereale in- coltite, in unele legume ca arahide, soia, cocos, in etc. si de asemenea in galbenusul de ou, lapte, unt, untura. Datorita calitatilor sale de regenerator al celulelor si activator al circulatiei singelui in tesuturile periferice se foloseste preventiv si curativ in tratamentul ridurilor. Sursa cea mai importanta de vitamina E este uleiul de germeni de griu folosit in preparatele cosmetice in proportie de 10 g la 100 g crema.
    Cremele pot contine in acelasi timp mai multe vitamine L

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *